Jadłospis.

Jadłospis

Przedszkole zapewnia dzieciom zdrowe i racjonalne żywienie. Dziecko nie jest zmuszane do jedzenia potraw, których nie lubi, ma możliwość wyboru surówek i decydowania ile zje, ma stały dostęp do napojów między posiłkami w sali i podczas pobytu w ogrodzie. Ma stworzone warunki do samoobsługi i uczenia się kultury spożywania posiłków..

10.12.2018

ŚNIADANIE 1:
Zupa mleczna z płatkami owsianymi, chleb krakowski /pszenica, żyto/ z masłem, polędwicą sopocką, pomidorem, szczypiorem,
herbata z cytryną.

ŚNIADANIE 2:
Chleb pasterski /pszenica, żyto, jęczmień, jogurt/ z masłem, pastą mięsną, z rzodkiewką i cebulką, herbata z imbirem, jabłko.

OBIAD:
Kapuśniak z kapusty kiszonej z ziemniakami, jarzynami /seler/, zieloną pietruszką na mięsie z kiełbasą.
Naleśniki czekoladowe /pszenica, jaja, mleko/ z serem białym i brzoskwinią polane bitą śmietaną z jagodami, szklanka soku
jabłkowo-marchwiowego.

11.12.2018

ŚNIADANIE 1:
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, chleb słowiański /pszenica żyto/ z masłem, pastą z makreli wędzonej ze szczypiorem
i rzodkiewką, herbata z cytryną.

ŚNIADANIE 2:
Bułka kajzerka /pszenica, żyto/ z masłem, miodem, kakao /mleko/ herbata z imbirem, jabłko.

OBIAD:
Zupa fasolowa z ziemniakami, jarzynami /seler/, na mięsie z zieloną pietruszką.
Kasza Bułgar /pszenica/ gulasz wieprzowy, surówka z marchewki ze słonecznikiem i jogurtem, kompot owocowy, mandarynka.

12.12.2018

ŚNIADANIE 1:
Zupa mleczna z płatkami jęczmiennymi, chleb żyto z masłem, jajkiem pomidorem, szczypiorem, herbata z cytryną.

ŚNIADANIE 2:
Ciasto ucierane /pszenica, jaja/ z borówkami /wypiek własny/ kawa /mleko/ herbata z cytryną, gruszka.

OBIAD:
Zupa dyniowa z grzankami /pszenica/, jarzynami /seler/, zieloną pietruszką na mięsie ze śmietaną.
Ziemniaki, klopsiki mięsno-warzywne /pszenica, jaja/ w sosie koperkowym surówka z selera z rodzynkami i jogurtem,
kompot owocowy, mandarynka.

13.12.2018

ŚNIADANIE 1:
Zupa mleczna z płatkami ryżowymi, chleb mieszany /pszenica, żyto/ z masłem, kiełbasą krakowską,
sałatą zieloną, ogórkiem kiszonym, herbata owocowa.

ŚNIADANIE 2:
Chleb pszenny z masłem, parówki sokoliki, kakao /mleko/, herbata miętowa, jabłko.

OBIAD:
Zupa neapolitańska /ser żółty/ z ziemniakami, jarzynami /seler/, zieloną pietruszką na mięsie ze śmietaną.
Risotto z kurczakiem i szpinakiem, z serem mozarella, sałata lodowa z sosem jogurtowo-śmietanowym,
kompot owocowy, pomarańcza.

14.12.2018

ŚNIADANIE 1:
Zupa mleczna z makaronem /pszenica, jaja/, chleb słowiański /pszenica, żyto/ z masłem, serem żółtym,
pomidorem, szczypiorem, herbata z imbirem.

ŚNIADANIE 2:
Jogurt
brzoskwiniowy, domowy, banan, chrupsy jabłkowe.

OBIAD:
Krupnik /jęczmień/ z ziemniakami, jarzynami /seler/ zielona pietruszką na mięsie.
Ziemniaki, ryba miruna pieczona, surówka z kapusty kiszonej z marchewką i jabłkiem, kompot owocowy.

Back to Top