Jadłospis.

Jadłospis

Przedszkole zapewnia dzieciom zdrowe i racjonalne żywienie. Dziecko nie jest zmuszane do jedzenia potraw, których nie lubi, ma możliwość wyboru surówek i decydowania ile zje, ma stały dostęp do napojów między posiłkami w sali i podczas pobytu w ogrodzie. Ma stworzone warunki do samoobsługi i uczenia się kultury spożywania posiłków..

28.05.2018

ŚNIADANIE 1:
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, chleb krakowski /pszenica, żyto/ z masłem, szynką wędzoną pomidorem, szczypiorem
herbata z cytryną.

ŚNIADANIE 2:
Chleb żyto z masłem, pastą mięsną z rzodkiewką i szczypiorem kakao /mleko/, herbata owocowa.

OBIAD:
Zupa grochowa z kaszą pęczak /jęczmień/, jarzynami /seler/, zieloną pietruszką na mięsie.
Racuszki /pszenica, jaja/ z jabłkami, bitą śmietaną, kompot owocowy, marchew.

29.05.2018

ŚNIADANIE 1:
Zupa mleczna z kaszą kuskus /pszenica/, chleb pszenny z masłem pastą z makreli i jaj, ze szczypiorem, herbata z cytryną.

ŚNIADANIE 2:
Chleb słonecznik /pszenica, żyto, owies, soja/ z masłem, miodem mleko herbata owocowa, jabłko.

OBIAD:
Zupa serowa z makaronem /pszenica, jaja/, jarzynami, zieloną pietruszką na maśle, ze śmietaną.
Ziemniaki, karczek w porach z pomidorami, mizeria ze szczypiorem rzodkiewką i śmietaną, kompot owocowy.

30.05.2018

ŚNIADANIE 1:
Zupa mleczna z makaronem /pszenica, jaja/, chleb pasterski /pszenica żyto, jęczmień, jogurt/ z masłem, kiełbasą krakowską, sałatą
rzodkiewką herbata z cytryną.

ŚNIADANIE 2:
Jabłko zapiekane w kruszonce z jogurtem naturalnym, truskawki.

OBIAD:
Zupa ziemniaczana z jarzynami /seler/, zieloną pietruszką na mięsie.
Kasza perłowa /jęczmień/, gulasz wieprzowy, kapusta pekińska z pomidorami w sosie winigrette, kompot owocowy.

31.05.2018

1.06.2018

ŚNIADANIE 1:
Zupa mleczna z płatkami jaglanymi, chleb żyto z masłem, pastą z łososia z rzodkiewką i szczypiorem, herbata z cytryną.

ŚNIADANIE 2:
Galaretka owocowa z bitą śmietaną, chrupki kukurydziane, kalarepka.

OBIAD:
Zupa pomidorowa z ryżem, jarzynami /seler/, zieloną pietruszką na mięsie, ze śmietaną.
Ziemniaki, jajko w sosie koperkowym /pszenica/, sałatka z ogórka i pomidora ze szczypiorem i oliwą, kompot owocowy.

Back to Top