Jadłospis.

Jadłospis

Przedszkole zapewnia dzieciom zdrowe i racjonalne żywienie. Dziecko nie jest zmuszane do jedzenia potraw, których nie lubi, ma możliwość wyboru surówek i decydowania ile zje, ma stały dostęp do napojów między posiłkami w sali i podczas pobytu w ogrodzie. Ma stworzone warunki do samoobsługi i uczenia się kultury spożywania posiłków..

25.06.2018

ŚNIADANIE 1:
Zupa mleczna z kaszą kuskus /pszenica/ chleb mieszany /pszenica, żyto/ masłem, polędwicą sopocką, sałatą, pomidorem,
herbata z cytryną.

ŚNIADANIE 2:
Chleb żyto z masłem, kiełbasa z rusztu z ketchupem, herbata cytryną, truskawki.

OBIAD:
Botwinka z ziemniakami, jarzynami /seler/, zieloną pietruszką na mięsie ze śmietaną.
Kluseczki leniwe /pszenica, jaja, ser/ z masłem, cukrem, szklanka soku jabłkowego, świeżo wyciskanego, kalarepka.

26.06.2018

ŚNIADANIE 1:
Zupa mleczna z płatkami jęczmiennymi, chleb pszenny z masłem pastą z makreli z rzodkiewką i szczypiorem, herbata z cytryną.

ŚNIADANIE 2:
Grysik /pszenica/ na gęsto z truskawkami.

OBIAD:
Zupa pomidorowa z makaronem /pszenica, jaja/, jarzynami /seler/ zieloną pietruszką na mięsie ze śmietaną.
Ziemniaki młode z koperkiem, kotlet schabowy, panierowany /pszenica jaja/, kalafior z masłem kompot owocowy, kalarepka.

27.06.2018

ŚNIADANIE 1:
Zupa mleczna z płatkami ryżowymi, chleb graham /pszenica, żyto/ z masłem serem żółtym wędzonym, pomidorem, szczypiorem,
herbata z cytryną.

ŚNIADANIE 2:
Chleb pasterski /pszenica, żyto, jęczmień, jogurt/ masłem, pastą mięsną z rzodkiewką i szczypiorem, herbata z cytryną, truskawki.

OBIAD:
Zupa cebulowa z groszkiem ptysiowym /pszenica, jaja/ z jarzynami /seler/, zieloną pietruszką na mięsie ze śmietaną.
Ziemniaki młode z koperkiem, karczek duszony w porach, mizeria /śmietana/ ze szczypiorem kompot owocowy, morele.

28.06.2018

ŚNIADANIE 1:
Zupa mleczna z płatkami orkiszowymi, chleb krakowski /pszenica, żyto/ z masłem, kiełbasą krakowską, pomidorem i szczypiorem,
herbata z cytryną.

ŚNIADANIE 2:
Galaretka z bitą śmietaną i borówkami, ciastka zbożowe bez cukru, truskawki.

OBIAD:
Zupa jarzynowa /seler/ z zacierką /pszenica, jaja/, zieloną pietruszką, na mięsie ze śmietaną.
Ziemniaki młode z koperkiem, klopsiki drobiowe /pszenica, jaja/ w sosie brokułowym /pszenica śmietana/, surówka z marchewki
z jabłkiem i słonecznikiem, kompot owocowy, winogrona.

29.06.2018

ŚNIADANIE 1:
Zupa mleczna z grysikiem /pszenica/, chleb ziarno /pszenica, żyto, owies, soja/ z masłem, szynką wędzoną, sałatą, ogórkiem,
herbata z cytryną.

ŚNIADANIE 2:
Chleb żyto z masłem pastą z kurczaka pieczonego ze szczypiorem kakao /mleko/, herbata owocowa, śliwki.

OBIAD:
Zupa ogórkowa z łazankami /pszenica, jaja/, jarzynami, zieloną pietruszką na mięsie, ze śmietaną.
Ziemniaki młode z koperkiem, ryba pieczona z warzywami, sałata zielona ze śmietaną, kompot owocowy, kalarepka.

Back to Top