Jadłospis.

Jadłospis

Przedszkole zapewnia dzieciom zdrowe i racjonalne żywienie. Dziecko nie jest zmuszane do jedzenia potraw, których nie lubi, ma możliwość wyboru surówek i decydowania ile zje, ma stały dostęp do napojów między posiłkami w sali i podczas pobytu w ogrodzie. Ma stworzone warunki do samoobsługi i uczenia się kultury spożywania posiłków..

15.10.2018

ŚNIADANIE 1:
Zupa mleczna z płatkami owsianymi, chleb krakowski /pszenica, żyto/ z masłem, szynką wiejską, sałatą, pomidorem,
herbata z cytryną.

ŚNIADANIE 2:
Chleb pasterski /pszenica, jogurt, jęczmień, żyto/ z masłem, parówka z szynki z ketchupem, kawa z mlekiem,
herbata owocowa, jabłko.

OBIAD:
Zupa neapolitańska /ser żółty/ z ziemniakami, jarzynami /seler/, zieloną pietruszką na mięsie ze śmietaną.
Makaron spaghetti /pszenica, jaja/ z mięsem w sosie pomidorowym, ogórek kiszony, kompot owocowy, winogrona.

16.10.2018

ŚNIADANIE 1:
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, chleb słowiański /pszenica żyto/ z masłem, pastą z makreli i jaj ze szczypiorem
i rzodkiewką, herbata z cytryną.

ŚNIADANIE 2:
Ciasto ucierane /pszenica, jaja/ ze śliwkami/ własny wypiek/ kakao, /mleko/ herbata owocowa.

OBIAD:
Zupa brokułowa z ryżem, jarzynami /seler/, zieloną pietruszką na mięsie, ze śmietaną.
Ziemniaki, kotlet z indyka /pszenica, jaja/, mizeria ze śmietaną, kompot owocowy, kiwi.

17.10.2018

ŚNIADANIE 1:
Zupa mleczna z makaronem /pszenica, jaja/, chleb z masłem, serem żółtym, papryką, herbata z cytryną.

ŚNIADANIE 2:
Budyń waniliowy /mleko/, domowy, ciastka zbożowe bez cukru, banan.

OBIAD:
Zupa grochowa z kaszą pęczak /jęczmień/, jarzynami /seler/, zieloną pietruszką z kiełbasą.
Kartacze /pszenica, jaja/ z mięsem, kompot owocowy, jabłko.

18.10.2018

ŚNIADANIE 1:
Zupa mleczna z płatkami jęczmiennymi, chleb żyto z masłem, pastą z kurczaka pieczonego z pomidorem, herbata z cytryną.

ŚNIADANIE 2:
Bułeczka kajzerka pszenna z masłem, serem białym waniliowym szklanka soku jabłkowego, świeżo wyciskanego.

OBIAD:
Krupnik /jęczmień/ z jarzynami /seler/, zieloną pietruszką na mięsie.
Ziemniaki karczek w porach z pomidorami, sałata zielona ze śmietaną kompot owocowy, winogrona.

19.10.2018

ŚNIADANIE 1:
Zupa mleczna z kaszą kuskus, chleb mieszany /pszenica, żyto/ z masłem, szynką drobiową, sałatą, ogórkiem świeżym,
herbata z cytryną.

ŚNIADANIE 2:
Makaron /pszenica, jaja/ z jabłkami i bitą śmietaną, szklanka soku marchwiowego świeżo wyciskanego.

OBIAD:
Zupa kalafiorowa z zacierką /pszenica, jaja/, jarzynami /seler/, zieloną pietruszką, na mięsie ze śmietaną.
Ziemniaki, ryba pieczona z warzywami, buraczki ze śmietaną, kompot owocowy, marchewka do gryzienia.

Back to Top