Jadłospis.

Jadłospis

Przedszkole zapewnia dzieciom zdrowe i racjonalne żywienie. Dziecko nie jest zmuszane do jedzenia potraw, których nie lubi, ma możliwość wyboru surówek i decydowania ile zje, ma stały dostęp do napojów między posiłkami w sali i podczas pobytu w ogrodzie. Ma stworzone warunki do samoobsługi i uczenia się kultury spożywania posiłków..

18.02.2019

ŚNIADANIE 1:
Zupa mleczna z płatkami jęczmiennymi, chleb żyto z masłem, szynką wędzoną, ogórkiem kiszonym, szczypiorem, herbata z cytryną.

ŚNIADANIE 2:
Chleb mieszany /pszenica, żyto/ z masłem, jajko w majonezie z groszkiem i szczypiorem, herbata owocowa, pomidorek koktajlowy.

OBIAD:
Barszcz czerwony z ziemniakami, jarzynami /seler/, zieloną pietruszką na mięsie ze śmietaną.
Kluseczki leniwe /pszenica, jaja, ser biały/ z masłem, cukrem kompot owocowy, jabłko.

19.02.2019

ŚNIADANIE 1:
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, chleb pszenny z masłem pastą z tuńczyka ze szczypiorem i rzodkiewką.

ŚNIADANIE 2:
Makaron /pszenica, jaja/ z cocktailem /jogurt/ truskawkowym.

OBIAD:
Krupnik /jęczmień/ z ziemniakami, jarzynami, zieloną pietruszką na mięsie.
Ziemniaki, karczek w porach z pomidorami, surówka z selera z jogurtem i rodzynkami, kompot owocowy, jabłko.

20.02.2019

ŚNIADANIE 1:
Zupa mleczna z płatkami owsianymi, chleb słowiański /pszenica, żyto/ z masłem, pieczenią domową ,papryką, herbata z cytryną.

ŚNIADANIE 2:
Zapiekanki /pszenica/ z pieczarkami, kiełbasą serem mozarella z ketchupem, kakao /mleko/, herbata z imbirem, jabłko.

OBIAD:
Zupa z ciecierzycy z zacierką /pszenica, jaja/ z jarzynami /seler/, zieloną pietruszką na mięsie.
Kasza perłowa /jęczmień/, indyk duszony w sosie własnym, surówka z kapusty czerwonej z jabłkiem i oliwą, kompot owocowy,
mandarynka.

21.02.2019

ŚNIADANIE 1:
Zupa mleczna z płatkami ryżowymi, chleb pasterski /pszenica, żyto, jęczmień, jogurt/ z masłem, serem żółtym, pomidorem,
szczypiorem, herbata z cytryną.

ŚNIADANIE 2:
Jogurt
malinowy, domowy, banan, wafle zbożowo-ryżowe bez cukru.

OBIAD:
Zupa brokułowa z ziemniakami, jarzynami /seler/, zieloną pietruszką na mięsie ze śmietaną.
Makaron lasagne /pszenica, jaja/ z mięsem wieprzowym w sosie pomidorowym z serem mozarella, kompot owocowy, ogórek
kiszony, marchewka do chrupania.

22.02.2019

ŚNIADANIE 1:
Zupa mleczna z kaszą kuskus /pszenica/, chleb krakowski /pszenica żyto/ z masłem, kiełbasą żywiecką, sałatą, rzodkiewką,
herbata z cytryną.

ŚNIADANIE 2:
Chleb pszenny z masłem, miodem ,kakao /mleko/ herbata owocowa, jabłko.

OBIAD:
Zupa kalafiorowa z ryżem, jarzynami /seler/, zieloną pietruszką na mięsie ze śmietaną.
Ziemniaki, ryba miruna panierowana /pszenica, jaja, mleko/, surówka z kapusty kiszonej z marchewką i jabłkiem,
kompot owocowy, pomarańcza.

Back to Top