Jadłospis.

Jadłospis

Przedszkole zapewnia dzieciom zdrowe i racjonalne żywienie. Dziecko nie jest zmuszane do jedzenia potraw, których nie lubi, ma możliwość wyboru surówek i decydowania ile zje, ma stały dostęp do napojów między posiłkami w sali i podczas pobytu w ogrodzie. Ma stworzone warunki do samoobsługi i uczenia się kultury spożywania posiłków..

1.04.2019

ŚNIADANIE 1:
Zupa mleczna z płatkami owsianymi, chleb mieszany /pszenica, żyto/ z masłem, kiełbasą szynkową, papryką, herbata z cytryną.

ŚNIADANIE 2:
Chleb pszenny z masłem, jajkiem, pomidorem, szczypiorem, kakao /mleko/ herbata miętowa, jabłko.

OBIAD:
Zupa neapolitańska /ser żółty/ z ziemniakami, jarzynami /seler/, zieloną pietruszka na mięsie ze śmietaną.
Makaron spaghetti /pszenica, jaja/ z mięsem w sosie pomidorowym, ogórek kiszony, kompot owocowy, mandarynka.

2.04.2019

ŚNIADANIE 1:
Zupa mleczna z płatkami ryżowymi, chleb słowiański /pszenica, żyto/ z masłem, pastą z makreli i jaj ze szczypiorem i rzodkiewką,
herbata z cytryną.

ŚNIADANIE 2:
Grysik /pszenica/ na gęsto z musem truskawkowym, pomarańcza.

OBIAD:
Krupnik /jęczmień/ z ziemniakami, jarzynami /seler/, zieloną pietruszką na mięsie.
Ziemniaki, kotlet z indyka /pszenica, jaja/, buraczki ze śmietaną, kompot owocowy, marchewka do chrupania.

3.04.2019

ŚNIADANIE 1:
Zupa mleczna z płatkami jaglanymi, chleb krakowski /pszenica, żyto/ z masłem, szynką wędzoną, sałatą, ogórkiem,
herbata z imbirem.

ŚNIADANIE 2:
Chleb pasterski /pszenica, żyto, jęczmień, jogurt/ z masłem pasztetem pieczonym, ogórkiem świeżym, herbata owocowa, mandarynka

OBIAD:
Zupa fasolowa z kaszą pęczak /jęczmień/, z jarzynami /seler/, zieloną pietruszką na mięsie.
Kluski leniwe /pszenica, jaja, ser biały/ z masłem, cukrem, szklanka soku jabłkowego, świeżo wyciskanego.

4.04.2019

ŚNIADANIE 1:
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, chleb żyto z masłem polędwicą sopocką, sałatą, rzodkiewką, herbata z cytryną.

ŚNIADANIE 2:
Budyń czekoladowy /mleko/, domowy, banan, ciastka zbożowe z morelą bez cukru.

OBIAD:
Zupa pomidorowa z zacierką /pszenica, jaja/, jarzynami /seler/, zieloną pietruszką na mięsie ze śmietaną.
Kasza, gulasz wieprzowy, surówka Colesław, kompot owocowy, mandarynka.

5.04.2019

ŚNIADANIE 1:
Zupa mleczna z płatkami jęczmiennymi, chleb graham /pszenica żyto/ z masłem, serem żółtym, ogórkiem kiszonym,
herbata z cytryną.

ŚNIADANIE 2:
Makaron /pszenica, jaja/ z jabłkami, bitą śmietaną, mandarynka.

OBIAD:
Zupa dyniowa z groszkiem ptysiowym /pszenica, jaja/, jarzynami /seler/, zieloną pietruszką na mięsie ze śmietaną.
Ziemniaki, ryba Miruna panierowana /pszenica, jaja/, fasolka szparagowa kompot owocowy, jabłko.

Back to Top