Jadłospis.

Jadłospis

Przedszkole zapewnia dzieciom zdrowe i racjonalne żywienie. Dziecko nie jest zmuszane do jedzenia potraw, których nie lubi, ma możliwość wyboru surówek i decydowania ile zje, ma stały dostęp do napojów między posiłkami w sali i podczas pobytu w ogrodzie. Ma stworzone warunki do samoobsługi i uczenia się kultury spożywania posiłków..

17.06.2019

ŚNIADANIE 1:
Zupa mleczna z płatkami owsianymi, chleb krakowski /pszenica żyto/ z masłem, szynką, pomidorem, szczypiorem,
herbata z cytryną.

ŚNIADANIE 2:
Chleb pszenny z masłem, serem białym waniliowym, szklanka soku jabłkowego, świeżo wyciskanego, morele.

OBIAD:
Kapuśniak ze słodkiej kapusty z ziemniakami, jarzynami /seler/ zieloną pietruszką i kiełbasą.
Makaron spaghetti /pełne ziarno/ z mięsem w sosie pomidorowym, ogórek małosolny, kompot owocowy, truskawki.

18.06.2019

ŚNIADANIE 1:
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, chleb żyto z masłem, pastą z łososia z serem białym, ze szczypiorem,
herbata z cytryną.

ŚNIADANIE 2:
Chleb graham /mąka pszenna i żytnia /z masłem, pastą mięsną ze szczypiorem i ogórkiem, kakao /mleko/
herbata z cytryną, truskawki.

OBIAD:
Zupa kalafiorowa z ryżem, jarzynami /seler/, zieloną pietruszką na mięsie, ze śmietaną.
Ziemniaki młode z koperkiem, gulasz wołowy, surówka z marchewki i kalarepki ze słonecznikiem i jogurtem,
kompot owocowy, morele.

19.06.2019

ŚNIADANIE 1:
Zupa mleczna z płatkami ryżowymi, chleb mieszany /pszenica, żyto/ z masłem, kiełbasą żywiecką, sałatą, papryką,
herbata z cytryną.

ŚNIADANIE 2:
Jogurt
domowy, truskawkowy, ciastka zbożowe bez cukru, jabłko.

OBIAD:
Rosół z makaronem /pszenica, jaja/, jarzynami /seler/, zieloną pietruszką.
Ziemniaki młode z koperkiem, udko pieczone, sałata zielona z rzodkiewką i pomidorami w sosie winigrette,
kompot owocowy, truskawki.

21.06.2019

ŚNIADANIE 1:
Zupa mleczna z płatkami jaglanymi, chleb pszenny z masłem, serem fromage z rzodkiewką i szczypiorem, herbata owocowa.

ŚNIADANIE 2:
Chleb graham /pszenica, żyto/ z masłem, szynką drobiową, sałatą pomidorem, kawa /mleko/, herbata owocowa, jabłko.

OBIAD:
Zupa brokułowa z kaszą /jęczmień/, jarzynami /seler/, zieloną pietruszką, na mięsie, ze śmietaną.
Ziemniaki młode z koperkiem, paluszki rybne z miruny, mizeria ze śmietaną i szczypiorem, kompot owocowy, truskawki.

Back to Top