Jadłospis.

Jadłospis

Przedszkole zapewnia dzieciom zdrowe i racjonalne żywienie. Dziecko nie jest zmuszane do jedzenia potraw, których nie lubi, ma możliwość wyboru surówek i decydowania ile zje, ma stały dostęp do napojów między posiłkami w sali i podczas pobytu w ogrodzie. Ma stworzone warunki do samoobsługi i uczenia się kultury spożywania posiłków..

14.10.2019

ŚNIADANIE 1:
Zupa mleczna z makaronem /mąka pszenna, jaja/, chleb żyto z masłem, szynką wędzoną, pomidorem, herbata z cytryną.

ŚNIADANIE 2:
Chleb mieszany /mąka pszenna i żytnia/ z masłem, pastą mięsno-serową, kakao /mleko/, herbata z cytryną, śliwki.

OBIAD:
Zupa z ciecierzycy z ziemniakami, jarzynami /seler/, zielona pietruszką z kiełbasą.
Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i brokułami w sosie beszamelowym /mąka pszenna, masło/ sałatka z ogórka kiszonego z cebulką,
kompot owocowy jabłko.

15.10.2019

ŚNIADANIE 1:
Zupa mleczna z kaszą kuskus /pszenica/, chleb graham /mąka pszenna, żytnia/ z masłem, pastą z ryby wędzonej z jajkiem
i majonezem, herbata z cytryną

ŚNIADANIE 2:
Budyń kukurydziany z truskawkami, jabłko, chrupki kukurydziane.

OBIAD:
Zupa neapolitanka /ser żółty/ z makaronem/ mąka pszenna, jaja/ jarzynami /seler/, zieloną pietruszką na mięsie ze śmietaną.
Ziemniaki, klopsiki wieprzowo-drobiowe /bułka pszenna, jaja/ w sosie koperkowym /mąka pszenna, śmietana/ marchewka
z ananasem, kompot owocowy.

16.10.2019

ŚNIADANIE 1:
Zupa mleczna z grysikiem /pszenica/, chleb słowiański /mąka pszenna i żytnia/ z masłem, pieczenią domową,
sałatą ogórkiem kiszonym, herbata z cytryną.

ŚNIADANIE 2:
Serek biały z bananem, batonik zbożowy, winogrona.

OBIAD:
Barszcz ukraiński z ziemniakami, fasolą i jarzynami /seler/ na mięsie ze śmietaną.
Krokiety /mąka pszenna, mleko, jaja/ z mięsem i kapustą, marchewka do chrupania, kompot owocowy.

17.10.2019

ŚNIADANIE 1:
Zupa mleczna z płatkami orkiszowymi, chleb słonecznik /mąka pszenna, żytnia, owies, soja, sezam/ z masłem, kiełbasą lisiecką,
pomidorem szczypiorem, herbata z cytryną.

ŚNIADANIE 2:
Chleb pszenny z masłem, serem białym na słodko, szklanka soku jabłkowego, świeżo wyciskanego.

OBIAD:
Krupnik /jęczmień/ z ziemniakami, jarzynami, zieloną pietruszką na mięsie.
Ziemniaki, schab pieczony w sosie własnym/mąka pszenna/ surówka z kapusty czerwonej z jabłkiem, kompot owocowy, śliwki.

18.10.2019

ŚNIADANIE 1:
Zupa mleczna z kluskami lanymi /mąka pszenna, jaja/, chleb żyto z masłem, jajkiem, pomidorem, zielona cebulką,
herbata z cytryną.

ŚNIADANIE 2:
Kisiel wiśniowy, domowy, banan, ciastka zbożowe bez cukru.

OBIAD:
Zupa jarzynowa /seler/ z ryżem, na maśle ze śmietaną, zieloną pietruszką.
Ziemniaki paluszki rybne z okonia /bułka pszenna, jaja/, sałata zielona ze śmietaną, kompot owocowy, jabłko.

Back to Top