Jadłospis.

Jadłospis

Przedszkole zapewnia dzieciom zdrowe i racjonalne żywienie. Dziecko nie jest zmuszane do jedzenia potraw, których nie lubi, ma możliwość wyboru surówek i decydowania ile zje, ma stały dostęp do napojów między posiłkami w sali i podczas pobytu w ogrodzie. Ma stworzone warunki do samoobsługi i uczenia się kultury spożywania posiłków..

19.08.2019

ŚNIADANIE 1:
Zupa mleczna z grysikiem /pszenica/, chleb mieszany /pszenica żyto/ z masłem, pieczenią rzymską /soja/, sałatą szczypiorem, herbata z cytryną.

ŚNIADANIE 2:
Chleb pszenny z masłem, serem białym fromage z rzodkiewką i szczypiorem, herbata z cytryną,

OBIAD:
Zupa neapolitanka /ser/ z ziemniakami, jarzynami /seler/, zieloną pietruszką na mięsie ze śmietaną.
Łazanki /pszenica, jaja/ z mięsem i kapustą, kompot owocowy, jabłko.

20.08.2019

ŚNIADANIE 1:
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, chleb pasterski /pszenica, jogurt, jęczmień, żyto /z masłem, pastą z makreli i jaj, ze szczypiorem i rzodkiewką, herbata z cytryną.

ŚNIADANIE 2:
Budyń śmietankowy /mleko/, ciastka zbożowe bez cukru, arbuz.

OBIAD:
Zupa kalafiorowa z tartym ciastem /pszenica, jaja/, jarzynami /seler/, zieloną pietruszką na mięsie ze śmietaną.
Ziemniaki z koperkiem, bitka z indyka w sosie własnym, sałata lodowa z pomidorami i szczypiorem w sosie winigrette, kompot owocowy, jabłko.

21.08.2019

ŚNIADANIE 1:
Zupa mleczna z makaronem /pszenica, jaja/, chleb żyto z masłem jajko w plasterki z pomidorem i szczypiorem, herbata z cytryną.

ŚNIADANIE 2:
Chleb słowiański /pszenica, żyto/z masłem, powidłem śliwkowym domowym, mleko, herbata owocowa, morele.

OBIAD:
Zupa ogórkowa z ryżem, jarzynami /seler/, zieloną pietruszką na mięsie ze śmietaną.
Ziemniaki, kotlet panierowany /pszenica, jaja/, kapusta duszona ze śmietaną kompot owocowy, jabłko.

22.08.2019

ŚNIADANIE 1:
Zupa mleczna z płatkami orkiszowymi, chleb krakowski /pszenica żyto/ z masłem, szynką z Bobrownik, sałatą, szczypiorem, herbata z cytryną.

ŚNIADANIE 2:
Ryż z coctailem malinowym /jogurt/, szklanka soku jabłkowego.

OBIAD:
Rosół z makaronem /pszenica, żyto/, jarzynami, zieloną pietruszką.
Ziemniaki z koperkiem, udko z kurczaka pieczone, mizeria ze śmietaną, kompot owocowy, śliwki.

23.08.2019

ŚNIADANIE 1:
Zupa mleczna z płatkami owsianymi, chleb graham /pszenica, żyto/ z masłem, serem żółtym, pomidorem, szczypiorem, herbata z cytryną.

ŚNIADANIE 2:
Chleb słowiański /pszenica, żyto/ z masłem, pastą mięsną z rzodkiewką, kakao /mleko/, herbata owocowa, morele.

OBIAD:
Zupa szpinakowa z makaronem /pszenica, jaja/ jarzynami /seler/ zieloną pietruszką, na mięsie ze śmietaną.
Ziemniaki, hamburgery z dorsza /pszenica, jaja/, fasolka szparagowa, kompot owocowy, kalarepka do chrupania.

Back to Top