Przedszkole zapewnia dzieciom zdrowe i racjonalne żywienie. Dziecko nie jest zmuszane do jedzenia potraw, których nie lubi, ma możliwość wyboru surówek i decydowania ile zje, ma stały dostęp do napojów między posiłkami w sali i podczas pobytu w ogrodzie. Ma stworzone warunki do samoobsługi i uczenia się kultury spożywania posiłków..
Poniedziałek 30.01.2023
ŚNIADANIE 1:
Zupa mleczna z płatkami owsianymi, chleb pasterski /mąka pszenna jęczmienna, żytnia, jogurt/
z masłem, serem białym na słodko, herbata z cytryną.
ŚNIADANIE 2:
Chleb żyto z masłem, szynką drobiową, sałatą, ogórkiem świeżym, herbata z imbirem,
kakao /mleko/, mandarynka.
OBIAD:
Kapuśniak z ziemniakami, jarzynami /seler/, zieloną pietruszką z kiełbasą.
Racuszki drożdżowe z jabłkami i bitą śmietaną, kompot owocowy.
Wtorek 31.01.2023
ŚNIADANIE 1:
Chleb pszenny z masłem pastą z tuńczyka i jaj, ze szczypiorem i rzodkiewką,
kakao z mlekiem, herbata z cytryną.
ŚNIADANIE 2:
Grysik /pszenica/ na mleku z frużeliną malinową.
OBIAD:
Zupa serowa z ryżem parabolicznym jarzynami /seler/, zieloną pietruszką na maśle ze śmietaną.
Ziemniaki, kurczak w porach, surówka z selera z jogurtem i rodzynkami kompot owocowy, jabłko.
kapusta duszona z pomidorami, kompot owocowy, mandarynka.
Środa 01.02.2023
ŚNIADANIE 1:
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, chleb krakowski /mąka pszenna i żytnia/ z masłem,
szynką wędzoną, pomidorem, szczypiorem, herbata z cytryną.
ŚNIADANIE 2:
Chleb graham /mąka pszenna i żytnia/ z masłem, pasztetem pieczonym, ogórkiem zielonym,
kawa z mlekiem, herbata z imbirem, gruszka.
OBIAD:
Barszcz czerwony z ziemniakami, jarzynami /seler/, zieloną pietruszką na maśle ze śmietaną.
Łazanki /mąka pszenna, jaja/ z mięsem i kapustą, pomidorek koktajlowy, kompot owocowy.
Czwartek 02.02.2023
ŚNIADANIE 1:
Chleb słowiański /mąka pszenna i żytnia/ z masłem, pastą z kurczaka z rzodkiewką i majonezem, kakao z mlekiem, herbata z cytryną.
ŚNIADANIE 2:
Zapiekanki /mąka pszenna/ z kiełbasą, ogórkiem, pieczarkami i serem mozzarella z keczupem, herbata owocowa, jabłko.
OBIAD:
Zupa ogórkowa z ziemniakami, jarzynami /seler/, zieloną pietruszką.
Kasza wiejska /jęczmień/, gulasz wieprzowy, surówka z buraczków z jabłkiem i oliwą, kompot owocowy.
Piątek 03.02.2023
ŚNIADANIE 1:
Zupa mleczna z kaszą manną /pszenica/, chleb mieszany /mąka pszenna i żytnia/ z masłem,
serem żółtym, papryką, szczypiorem, herbata z cytryną.
ŚNIADANIE 2:
Chałka /mąka pszenna/ z powidłem śliwkowym, kakao /mleko/, herbata owocowa, mandarynka.
OBIAD:
Zupa porowa z zacierką /mąka pszenna, jaja/ jarzynami /seler/, zieloną pietruszką na maśle ze śmietaną.
Ziemniaki, ryba miruna panierowana /mąka pszenna, jaja/, surówka z kapusty kiszonej z jabłkiem,
marchewką i oliwą, kompot owocowy.
Comments are closed.