Jadłospis.

Jadłospis

Przedszkole zapewnia dzieciom zdrowe i racjonalne żywienie. Dziecko nie jest zmuszane do jedzenia potraw, których nie lubi, ma możliwość wyboru surówek i decydowania ile zje, ma stały dostęp do napojów między posiłkami w sali i podczas pobytu w ogrodzie. Ma stworzone warunki do samoobsługi i uczenia się kultury spożywania posiłków..

Poniedziałek 30.01.2023

ŚNIADANIE 1:
Zupa mleczna z płatkami owsianymi, chleb pasterski /mąka pszenna jęczmienna, żytnia, jogurt/
z masłem, serem
białym na słodko, herbata z cytryną.

ŚNIADANIE 2:
Chleb żyto z masłem, szynką drobiową, sałatą, ogórkiem świeżym, herbata z imbirem,
kakao /
mleko/, mandarynka.

OBIAD:
Kapuśniak z ziemniakami, jarzynami /seler/, zieloną pietruszką z kiełbasą.
Racuszki drożdżowe z jabłkami i bitą śmietaną, kompot owocowy.

Wtorek 31.01.2023

ŚNIADANIE 1:
Chleb pszenny z masłem pastą z tuńczyka i jaj, ze szczypiorem i rzodkiewką,
kakao z
mlekiem, herbata z cytryną.

ŚNIADANIE 2:
Grysik /pszenica/ na mleku z frużeliną malinową.

OBIAD:
Zupa serowa z ryżem parabolicznym jarzynami /seler/, zieloną pietruszką na maśle ze śmietaną.
Ziemniaki, kurczak w porach, surówka z selera z jogurtem i rodzynkami kompot owocowy, jabłko.

kapusta duszona z pomidorami, kompot owocowy, mandarynka.

Środa 01.02.2023

ŚNIADANIE 1:
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, chleb krakowski /mąka pszenna i żytnia/ z masłem,
szynką wędzoną, pomidorem, szczypiorem, herbata z cytryną.

ŚNIADANIE 2:
Chleb graham /mąka pszenna i żytnia/ z masłem, pasztetem pieczonym, ogórkiem zielonym,
kawa z
mlekiem, herbata z imbirem, gruszka.

OBIAD:
Barszcz czerwony z ziemniakami, jarzynami /seler/, zieloną pietruszką na maśle ze śmietaną.
Łazanki /mąka pszenna, jaja/ z mięsem i kapustą, pomidorek koktajlowy, kompot owocowy.

Czwartek 02.02.2023

ŚNIADANIE 1:
C
hleb słowiański /mąka pszenna i żytnia/ z masłem, pastą z kurczaka z rzodkiewką i majonezem, kakao z mlekiem, herbata z cytryną.

ŚNIADANIE 2:
Zapiekanki /mąka pszenna/ z kiełbasą, ogórkiem, pieczarkami i serem mozzarella z keczupem, herbata owocowa, jabłko.

OBIAD:
Zupa ogórkowa z ziemniakami, jarzynami /seler/, zieloną pietruszką.
Kasza wiejska /
jęczmień/, gulasz wieprzowy, surówka z buraczków z jabłkiem i oliwą, kompot owocowy.

Piątek 03.02.2023

ŚNIADANIE 1:
Zupa mleczna z kaszą manną /pszenica/, chleb mieszany /mąka pszenna i żytnia/ z masłem,
serem
żółtym, papryką, szczypiorem, herbata z cytryną.

ŚNIADANIE 2:
Chałka /mąka pszenna/ z powidłem śliwkowym, kakao /mleko/, herbata owocowa, mandarynka.

OBIAD:
Zupa porowa z zacierką /mąka pszenna, jaja/ jarzynami /seler/, zieloną pietruszką na maśle ze śmietaną.
Ziemniaki, ryba miruna panierowana /mąka pszenna, jaja/, surówka z kapusty kiszonej z jabłkiem,
marchewką i oliwą, kompot owocowy.

Back to Top
Skip to content