Jadłospis.

Jadłospis

Przedszkole zapewnia dzieciom zdrowe i racjonalne żywienie. Dziecko nie jest zmuszane do jedzenia potraw, których nie lubi, ma możliwość wyboru surówek i decydowania ile zje, ma stały dostęp do napojów między posiłkami w sali i podczas pobytu w ogrodzie. Ma stworzone warunki do samoobsługi i uczenia się kultury spożywania posiłków..

17.01.2022

ŚNIADANIE 1:
Zupa mleczna z płatkami owsianymi, chleb mieszany /mąka pszenna i żytnia/ z masłem, kiełbasą krakowską, pomidorem,
szczypiorem, herbata owocowa.

ŚNIADANIE 2:
Chleb graham /mąka pszenna i żytnia/ z masłem, pastą jajeczną ze szczypiorem i rzodkiewką, herbata z cytryną, jabłko.

OBIAD:
Barszcz biały /mąka żytnia/ z ziemniakami, jarzynami /seler/, zieloną pietruszką na mięsie ze śmietaną.
Pieróg krucho-drożdżowy /mąka pszenna, jaja/ z serem waniliowym, jogurtem greckim, marchewka do chrupania,
szklanka soku jabłkowo-marchewkowego.

18.01.2022

ŚNIADANIE 1:
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, chleb pszenny z masłem pastą z makreli i sera białego ze szczypiorem,
herbata z imbirem.

ŚNIADANIE 2:
Kasza kuskus /pszenica/ z koktajlem wiśniowym na jogurcie.

OBIAD:
Zupa cebulowa z groszkiem ptysiowym /mąka pszenna, jaja/ z jarzynami /seler/, zieloną pietruszką, na maśle ze śmietaną.
Ziemniaki, kotlet z indyka panierowany /mąka pszenna, jaja/, marchewka mini z groszkiem, kompot owocowy, mandarynka.

19.01.2022

ŚNIADANIE 1:
Zupa mleczna z płatkami ryżowymi, chleb krakowski /mąka pszenna i żytnia/ z masłem,
kiełbasą żywiecką, pomidorem, szczypiorem, herbata z cytryną.

ŚNIADANIE 2:
Jogurt
borówkowy, banan, ciastka zbożowe bez cukru z żurawiną.

OBIAD:
Zupa pieczarkowa z kaszą gryczaną, z jarzynami /seler/, zieloną pietruszką na mięsie ze śmietaną.
Lazania /mąka pszenna, jaja/ z mięsem w sosie pomidorowym, z serem mozzarella,
sałatka z ogórka kiszonego z cebulką, kompot owocowy.

20.01.2022

ŚNIADANIE 1:
Zupa mleczna z grysikiem /pszenica/, chleb słowiański /mąka pszenna i żytnia/ z masłem, szynką drobiową, papryką, szczypiorem,
herbata owocowa.

ŚNIADANIE 2:
Chleb wieloziarnisty /mąka pszenna, żytnia, owies, soja, sezam/ z masłem, miodem, kakao /mleko/, herbata z cytryną, jabłko.

OBIAD:
Rosół z makaronem /mąka pszenna, jaja/, jarzynami /seler/, zieloną pietruszką.
Ziemniaki, potrawka drobiowo w sosie własnym /mąka pszenna, śmietana/ seler z jogurtem i rodzynkami, kompot owocowy.

21.01.2022

ŚNIADANIE 1:
Zupa mleczna z kaszą kuskus /pszenica/, chleb graham /mąka pszenna i żytnia/ z masłem, serem gryfickim,
pomidorem, szczypiorem, herbata z imbirem.

ŚNIADANIE 2:
Makaron pełnoziarnisty /mąka pszenna, jaja/ z jabłkami i bitą śmietaną, szklanka soku marchewkowego.

OBIAD:
Zupa brokułowa z ryżem brązowym, jarzynami /seler/, zieloną pietruszką na mięsie ze śmietaną.
Ziemniaki, ryba miruna po grecku, pomidorki koktajlowe, kompot owocowy.

Back to Top
Skip to content